Siergember

Hedychium (siergember) in bloei

Hedychium “Goldspot” bloeit als kuipplant met mooie, geurende bloemen, maar is voor de volle grond minder geschikt

Siergember

Nog niet zo bekend is het feit dat er vorstbestendige soorten siergember bestaan die het in de tuin prachtig doen. Hedychium densiflorum bv. is volledig winterhard en bloeit schitterend. Er is zelfs een eetbare soort uit Japan: Zingiber mioga, waarvan het jonge groen in het voorjaar in de keuken gebruikt wordt en de bloemknoppen in de nazomer.  De opwindende smaak ligt ergens tussen knoflook en de vertrouwde gembersmaak in.
Siergembers breiden zich langzaam uit en kunnen na enkele jaren fraaie groepen vormen. De bloeitijd is bij de meeste gembers zomer en herfst. De bloemen zijn wit, crêmegeel, geel, perzikkleurig, oranje of rood.

Hedychium maximum wordt in de Chinese keuken gebruikt als vervanger voor de tropische gember. Met veel winterbescherming kan ook Alpinia galanga worden uitgeplant op het heetste plekje in de tuin.

(Over de eetbaarheid van Hedychiumknollen bestaat geen betrouwbare informatie. De bloemen zijn wel eetbaar. Van enkele soorten is bekend dat deze als medicijn gebruikt worden in het verre Oosten tegen maag-darm klachten.)

Hedychium Dixter

Hedychium Dixter is een goed bloeiende, winterharde soort voor een warme plek in de tuin

In een exotische tuin past siergember heel goed. Sterker nog – we kunnen eigenlijk niet zonder! Siergembers zijn bovendien mooie bladplanten en een aantal soorten is volledig winterhard in NL en omstreken. Bij sommige soorten geuren de bloemen heerlijk.  Na de bloei volgen bij enkele soorten Hedychium felrode bessen.
Gembers vragen een voedzame  humusrijke bodem die goed afwatert. De standplaats kan zonnig zijn, maar halfschaduw wordt ook goed verdragen. De meeste soorten die voor de tuin geschikt zijn, komen uit de Himalaya waardoor ze ingesteld zijn op natte zomers en droge winters.
De eetbare soort die we in de keuken gebruiken (Zingiber officinale) vraagt een tropisch klimaat en enkele van de fraaiste soorten Hedychium, Costus, Curcuma en Alpinia zijn ook te tropisch voor de volle grond. Maar de volgende soorten zijn volledig winterhard met een winterbescherming van een flinke laag blad en de meesten bloeien elk jaar:

Hedychium spicatum
Hedychium Assam Orange
Hedychium coccineum
Hedychium Stephen
Hedychium Tara
Zingiber mioga

Bekijk het assortiment ..

Reacties zijn gesloten.