Bodemverbetering

Succesvol tuinieren begint met een goede bodem. Vrijwel alle exotische planten willen een goed afwaterende bodem. Daarom kan bodemverbetering nodig zijn. Vooral als de bodem klef en plakkerig is, of als na een regenbui plassen water dagen blijven liggen!

Met goede afwatering wordt bedoeld dat water vlot in de bodem verdwijnt. Voor exoten uit droge gebieden moet de bodem korrelig zijn en zo poreus als een vergiet! Dit geldt b.v. voor Yucca’s, Agaves en Cactusplanten. Deze planten zijn bij uitstek geschikt voor droge zandgrond. In dat geval is bodemverbetering voor deze droogte minnende vetplanten niet echt nodig.

Planten die in de natuur op hellingen groeien, overleven onze winters alleen als de wortels niet staan te soppen in de grond. Hellingen wateren van nature immers goed af. Maar ook bijna-winterharde planten zoals Phormium, die in de natuur soms in moerassen groeien, kunnen bij ons alleen op goed afwaterende grond de winter doorkomen. De meeste exoten die uit vochtige gebieden komen, verlangen een vochtige bodem maar zeker geen moeras! Een goed drainerende bodem is dus essentieel, behalve voor echte moerasplanten. Om te weten of bodemverbetering nodig is, kijken we eerst naar de beplanting. Als de planten goed gedijen, zit het wel goed met de bodem.

Als verbetering van de drainage onmogelijk is, is er maar één oplossing: verhoog de bodem. In de tuin van De Groene Prins, die in een dal ligt op kleffe leemgrond, is dat zo veel mogelijk gebeurd.

Welke grondsoort heeft bodemverbetering nodig?

bodemverbetering is hier onnodig

rulle grond is optimaal voor de meeste planten

Een handvol grond tot een bal kneden laat de structuur zien. Kunt u er mee pottenbakken, dan heeft u klei- of leemgrond. Valt het in kruimels uiteen, dan is de structuur goed. Is het geen klei maar wel plakkerig, dan is de structuur niet goed. Meng er dan compost en/of potgrond door. Als de grond uit los zand bestaat, moet er heel veel verbeterd worden als men iets anders dan heide of vetplanten wil.

Reacties zijn gesloten.