Bemesting

Optimale BEMESTING van uw exoten

Over bemesting zijn boeken vol geschreven. Maar houd het simpel:  In de tuin kan men meestal volstaan met compost en organische gazonmest, en gesteentemeel zoals lava-  of basaltmeel om de vruchtbaarheid nog te verhogen. Alleen op zeer arme gronden kan extra kunstmest tijdelijk nodig zijn, totdat er voldoende humus is gevormd of aangevoerd zodat de bodem tot leven komt.

Door bemesting groeien planten beter! Bij bamboe bv. heb ik na rijke bemesting in het voorafgaande jaar nieuwe groeirecords gezien. Enkele halmdiameters van de nieuwe scheuten, gemeten tussen twee knopen op ongeveer 150 cm hoogte in het voorjaar van 2016:
Phyllostachys vivax ‘Huanwenzhu’: 75 mm; in 2019 83 mm
Phyllostachys sp. Shanghai 3: 65 mm; in 2019 70 mm
Phyllostachys parvifolia: 70 mm

Mulch van gehakselde takken en bamboe stimuleert de groei enorm.

Net als in de natuur is een bodembedekking (“mulch”) van groot belang voor de plantengroei. Dat komt door de verbetering van het bodemleven. Als het bodemleven floreert, is extra bemesting minder nodig.

POTPLANTEN

Bij potplanten voldoen organische korrels niet goed, en wordt vaak gebruik gemaakt van kunstmest in direct opneembare vorm opgelost in het gietwater of in de vorm van balletjes, die de mest over een aantal maanden “uitzweten” (b.v. osmocote). Hoe weet je nu wanneer de plant genoeg heeft? Hiervoor is een uiterst handig apparaatje ontwikkeld, de Fertometer:

Fertometer helpt bemesting te optimaliseren

Dit simpele apparaat kan de voedingstoestand bij de wortels meten

De Fertometer – uw bemestingsadviseur

De Fertometer® meet de hoeveelheid mest in de aarde van uw potplanten en geeft een bemestingsadvies door middel van een lampje.Steek de pen in de potgrond en druk op de knop. Als het gele lampje gaat branden moet u bijmesten. Het groene lampje geeft aan dat de bemesting goed is en als het rode lampje brandt mag u niet bijmesten. Kortom: de Fertometer® stelt u in staat uw potplanten optimaal te bemesten.

Voor wie is de Fertometer® bedoeld?

De Fertometer is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van mooie en gezonde kuipplanten. Een goede bemesting is immers essentieel en laat zich niet ‘raden’. U kunt de meter gebruiken voor alle kuipplanten, zowel voor kamerplanten die binnen staan als voor planten buiten (op balkon en terras) zoals palmen, bamboes en bananen.
De Fertometer kan hier op de botanische tuin gekocht worden en kost € 20. De Fertometer® is niet geschikt voor orchideeën en planten van arme grond zoals bijvoorbeeld heide.

Nog een slim apparaat is de 4-in-1 meter, lees meer>>

Reacties zijn gesloten.